8 mituri despre pisici pe care oamenii le cred

Există dog people și cat people, așa se spune. În calitate de iubitori pe viață al amândurora, am dori să subliniem că cei doi nu se exclud reciproc și că poți să fii dog&cat lover în același timp. Totuși, oamenii cărora nu le plac pisicile au, de obicei, multe de spus în această privință și nu sunt timizi în a-și exprima disprețul față de feline. „Sunt reci și distante”, susțin mulți. „Ei văd oamenii ca pe propriii lor servitori”, insistă alții. Adevărul este că oamenii dețin o mulțime de idei dezinformate despre pisici, de la personalitățile lor până la dieta lor și comportamentele lor (adesea indescifrabile).

Codițele de la Happy Tails sfidează aproape orice stereotip felin și canin (cu excepția celui care susține că „toate pisicile sunt leneșe”, deși și aici nu știm dacă nu cumva Cleo doarme mai mult decât Tombi și Luna la un loc). Să spunem doar că nu vor alerga un maraton în curând. Așa că am făcut niște research și vrem să vă spunem ce greșesc în mod constant oamenii cu privire la pisici.

#1 Mit: Pisicile nu sunt afectuoase

Pisica afectuasa

Pisicile sunt considerate deseori colegi solitari de apartament. Dar doar pentru că pisicile nu se comportă ca un câine care ne urmărește fiecare mișcare cu o privire adoratoare, nu înseamnă că nu sunt creaturi afectuoase capabile să formeze legături profunde cu oamenii lor. Personal, pisicile noastre nu ne vor lăsa în pace după ce am fost plecați câteva ore. Iar în anumite momente parca nu pot obține destule îmbrățișări de la aleșii lor. Unele rase de pisici sunt faimoase pentru cât sunt de afectuoase. Luați Ragdoll, de exemplu, care a fost numit după tendința sa de a se topi de plăcere fericită în brațele proprietarului său. Bombayii și-au câștigat porecla de „pisici cu velcro”, din cauza tendinței lor de câine de a se ține aproape de oamenii lor, urmărindu-i adesea din cameră în cameră. Și nu putem uita de frumoasa pisică siameză, care nu este de obicei pretențioasă în legătură cu cercul lor de prieteni – se bucură de compania altor pisici, copii și chiar străini.

 

#2 Mitul: Pisicile nu pot fi dresate

Persoanele cărora nu le plac pisicile v-ar face să credeți că felinele sunt animale de companie neinteligente, care nu dau niciun semn de plăcere oamenilor lor. Dar mai multe cercetări susțin contrariul, chiar dacă poate să fie o provocare antrenarea unei pisici. Așa că dacă doriți să vă învățați pisica cum să se joace să aducă lucruri, experții recomandă utilizarea unei întăriri pozitive și o motivație amplă. Unele rase de pisici pot fi antrenate în special, inclusiv inteligentul Maine Coon, pisicile siameze și Manx. Pisica Abisiniană poate fi chiar antrenată să concureze la cursuri de agilitate, potrivit Vetstreet.

 

#3 Mitul: Pisicilor nu le place apa

Ei bine asta e parțial adevărat. Sigur, unele pisici nu se vor apropia de bună voie de apă, dar pentru fiecare pisică care urăște să fie udă este alta care nu poate obține suficientă apă. Dacă pisica ta preferă un robinet ce curge peste vasul său de apă, atunci poate și a ta e una dintre ele. În sălbăticie, pisicile vor evita apa care stă, deoarece prezintă un risc mai mare de a fi contaminată. În plus, apa curgătoare este mai rece, mai clară și mai proaspătă.

În timp ce majoritatea pisicilor nu învață niciodată să iubească baia, există anumite rase care prezintă o dragoste obsesivă pentru apă. Pisica Van Turcească (poreclită în mod adecvat „pisica înotătoare”), Maine Coon și bengalezele iubesc o sesiune splish-splash din când în când.

 

#4 Mit: Nu este nimic mai bun pentru o pisică decât laptele proaspăt

O pisicuță flămândă și o farfurioară cu lapte pot părea o pereche naturală. Cu toate acestea, adevărul este că laptele de vacă pur și simplu nu se potrivește cu sistemul digestiv al unei feline, indiferent cât de mult par să se bucure de gust. Pisicile sunt capabile să proceseze lactoză numai în primele 12 săptămâni de viață. Odată ce un pisoi încetează să fie alăptat, pierde capacitatea de a digera corect laptele. Așadar, chiar dacă hrănirea pisicii tale cu  lapte rece poate părea o idee bună, majoritatea medicilor veterinari recomandă împotriva ei. În cantități mari,  laptele poate provoca un stomac deranjat și diaree. Ca să nu mai vorbim de toate caloriile suplimentare pe care le are laptele și care pot contribui la obezitatea felină. Cel mai bine este să evitați să dați lapte pisicii cu totul.

 

#5 Mitul: Pisicile sunt distructive din ciuda

Zgârieturile distructive ale pisicii tale îți provoacă uneori câte o cădere nervoasă mică? Crezi sau nu, o pisica nu vă zgăria mobila sa obiectele degeaba sau de ciudă. Potrivit ASPCA, pisicile  zgârie pentru a desprinde stratul exterior mort al ghearelor, expunând noi unghii dedesubt. Pisicile zgârie, de asemenea, anumite suprafețe pentru a-și marca teritoriul și pentru a le oferi labelor un antrenament bun. Lucrul de reținut este următorul: zgârierea este un comportament natural al pisicii. Nu are nimic de-a face cu răzbunarea sau cu personalitatea pisici tale.

#6 Mit: Pisicile sunt cartofi de canapea leneși

Pisicile dorm în mod obișnuit 16 ore pe zi, uneori chiar 20! Deși acest lucru pare să sugereze că pisicile sunt mocasini inactiv care trăiesc pentru a fi servite, ce se întâmplă de fapt este că pisicile au tipare de somn mult mai complicate decât noi. Deși trag câte un pui de somn frecvent, o pisică va intra rar în somn profund așa cum o face un om, rămânând, în schimb, în ​​modul de somn ușor. De ce se întâmplă așa? Totul ține de rolul de prădător natural al felinelor pe care le adorăm. Spre deosebire de oameni, pisicile sunt întotdeauna pregătite pentru vânătoare – chiar și în timpul somnului. Deci, în timp ce pisoiul tău poate părea tare somnoros, simțurile sale sunt încă suficient de ascuțite pentru a-l pune în acțiune, dacă este necesar. Și la fel cum există rase de pisici care iubesc apa, există anumite rase care sunt mereu în mișcare. Pisica Savannah cu aspect sălbatic și cele din rasa Bengal vă vor ține în gardă cu energia lor.

 

#7 Mitul: Pisicile aterizează întotdeauna pe picioare

Nu putem nega că pisicile au o abilitate aparte față de majoritatea animalelor. Și, deși este adevărat că adesea pot excela în ceea ce pare a fi o aterizare imposibilă, pisicile nu vor aterizează pe picioare 100% din timp. Agilitatea ninja-esqueă a unei pisici se datorează în parte capacității lor de a-și răsuci coloana într-un mod pe care noi, oamenii, pur și simplu nu îl putem realiza. Dar dacă nu au timp suficient pentru a-și asuma această poziție, o pisică poate ateriza incomod, suferind răni grave, așa cum subliniază PetMD. Așa că ai grijă să fie în siguranță, asigurându-te că ferestrele și balcoanele sunt sigure.

 

#8 Mitul: Pisicile pot vedea în întuneric

Deși pot distinge detaliile pe întuneric mult mai bine decât oamenii, pisicile nu au exact vedere nocturnă. La fel ca oamenii, ochii felini necesită o cantitate de lumină pentru a vedea imaginile. Așa că, deși pisicuța ta se bucură probabil să se plimbe prin casă mult timp după ce toți ceilalți s-au culcat, nu au o vedere supranaturală care să îi permite să vadă pe deplin în întuneric.

Pisicile sunt creaturi misterioase și miraculoase, așa că nu este de mirare că oamenii amestecă tot timpul comportamentele lor. Dar noi, iubitorii de pisici, știm adevărul: prietenii noștri felini sunt dulci, prietenoși, inteligenți și nu le-am schimba pentru lume – chiar dacă nu sunt ninja fără cusur cu o viziune nocturnă impecabilă.

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.