Ce este această iubire?

La fel ca pentru unii dintre cei mai importanți oameni din viața mea, destinul mi-a scos-o în cale întamplător pe una dintre marile iubiri ale vieții mele: Cleo, câinele meu Pitbull /Am. Staffordshire terrier/tomberoneză alintată a.k.a ,,El Nazao Bandizao” (încă nu am reușit să confirmăm ce e). Povestea noastră de iubire a început în martie 2019, când, de pe scaunul din față al mașinii – din brațele mele – mă privea cu acei ochi blegi de pui și bălea pe mine de emoție că cineva o duce în sfârșit ACASĂ. Cadoul meu de Mărțisor!

Ne-am bucurat amandouă cu o emoție cum nu mai trăisem până atunci și am privit-o ca pe o minune pe care nu o merit, dar totuși se împlinise. Printre multe nopți nedormite, vizite dese la veterinar și jucării împrăștiate prin casă și-a făcut loc imediat în viețile noastre. Am realizat lucrul asta abia când prietenii și familia, după uzualul ce mai facem, adresau mereu cu o simpatie sporită întrebarea dar Cleo ce face?

A fost o plăcere și o veselie continuă să vezi cum urechile se ridică una câte una, cum pieptul și picioarele devin din ce în ce mai puternice, cum ghemul se lungește, dar și cum mobila din casă și papucii cădeau victimă ronțeielilor ei (asta nu a fost chiar motiv de bucurie, dar nici nu deranja prea mult).

Cu fiecare zi, ea a devenit parte din noi și noi din ea. Așa că am început să mă intreb – ce este această iubire? Dacă ai un câine, șansele sunt să faci aproape orice pentru el, iar ce simți e foarte real. Deși nuanțele proprietății câinilor nu sunt deloc glorioase – între punguțele de poop din toate buzunarele, blana lăsată pe toate hainele tale și planificarea întregii tale vieți în jurul obiceiurilor lor de mers la baie – există încă o legătură puternică și extrem de tangibilă între om și câine. În calitate de părinți de animale de companie, înțelegem această legătură incredibilă. We just get it. Animalele noastre de companie sunt viața noastră.

Au existat numeroase studii care explică de ce prietenii noștri blănoși ne oferă sentimente atât de calde, inclusiv un studiu mai cunoscut al comportamentului animalului realizat de Takefumi Kikusui. El a descoperit că nivelurile de oxitocină, așa zisul hormon al iubirii,  crește doar uitându-ne în ochii câinelui nostru, iar datele au sugerat că legătură caine-om este comparabilă cu legatura umană copil-parinte. Să crești un nasuc umed de cățel este una dintre cele mai mari bucurii pe care le poți experimenta în viață. Câinii sunt exemplul suprem al iubirii necondiționate și ne învață  mai multe lecții decât ne dăm seama. Pe noi ne-a învățat să avem răbdare, compasiune, fermitatea și bunătate. Am crescut foarte mult ca persoana și totul datorită unui mic prieten cu patru picioare.

 

În plus, cine altcineva te va saluta în fiecare zi ca și cum te-ar fi așteptat toată viața?

Cleo