De ce le plac pisicilor cutiile?

Ți-ai surprins vreodata pisica în timp ce dărâma un obiect de pe vreun dulap sau se cuibărea într-o cutie? Răspunsul e 100% da. Anumite comportamente ale felinelor noastre ni se par bizare, dar pentru toate există căte o explicație logică. Hai să discutăm despre câteva obiceiuri ciudate ale pisicilor:

#1 Așezatul în cutii – If it fits I sits

Capacitatea pisicii de a se încadra „confortabil” în spații strâmte nu încetează să ne uimească sau să ne distreze. Acest comportament a devenit atât de frecvent încât a ajuns una dintre cele mai cunoscute glume de pe marele Internet. Cei ce au pisici știu deja că obiceiul nu se limitează doar la cutii, ci orice spațiu mic are menirea de a se transforma într-o atracție – în special coșurile, sacoșele și chiuvetele.  Felinelor le plac locurile înguste pentru că se simt în siguranță în interiorul lor.  Dacă ar fi în sălbăticie, nu ar dori să fie neprotejați într-o zonă deschisă, deoarece acest lucru i-ar face mai susceptibili la prădători. Felinele au, de asemenea, un instinct natural de a se pregăti de ambuscadă. Ascunzându-se în spații mici și mici, ele sunt capabilile să urmărească și să observe împrejurimile de la distanță.

 

#2 Chattering/trăncănitul

Probabil că ți-ai surprins pisica emițând un trăncănit rapid și intens din dinți, mai ales când observă o pasăre în timp ce privește pe o fereastră. Se speculează că acest lucru este datorat faptului că pisica ta ar fi frustrată că nu poate ieși afară pentru a vâna prada. Alții spun că această mișcare ciudată a maxilarelor poate fi instinctul natural al pisicutei tale care permite mușchilor lor să se pregătească pentru actul de a ucide prada. Oricum ar fi, acest comportament este complet normal pentru felina ta.

 

#3 Sesiunea de alergat de la 3 dimineața

Alergătura din timpul noapții are o explicație foarte simplă: pisica sau motanul tău simte nevoia să își consume toată energia pe care a strâns-o dormind în timpul zilei. Trebuie să știi, totuși, că acest comportament este influențat și de faptul că pisicile vânează de obicei noaptea, așa că vor simți nevoia să fie active.

De aceea, foarte important să îi oferi pisicii tale oportunitatea de a-și consuma energia în timpul zilei dacă vrei să eviți sprinturile de la miezul nopții.

 

#4 Dărâmatul obiectelor 

Poate printre cele mai enervante comportamente pisicești se numără dărâmatul obiectelor. Dacă și felina ta împinge obiectele de pe masă, dulap sau orice altă suprafață, după care privește fericită cum respectivul obiect cade, atunci știi despre ce vorbim.

Pisicile sunt animale foarte curioase, care învață să interacționeze cu obiectele străine prin atingere încă de mici. Există și posibilitatea ca pisica ta să dărâme lucruri doar pentru a-ți atrage atenția, așă că s-ar putea să fie nevoie să petreci puțin mai mult timp cu ea.

 

#5 Sâsâitul și scuipatul

Majoritatea pisicilor sâsâie atunci când sunt agitate. Asta nu înseamnă doar că sunt nervoase, ci uneori își pot exprima și frica astfel. Acesta e felul lor de a te avertiza că e momentul să te retragi și să eviți un potențial conflict. Dacă observi acest comportament trebuie să îți lași felina să se calemeze, iar apoi să o consolezi și să îi arăți că ea e cea mai importantă pentru tine.

 

#6 Așezatul pe lucrurile tale în timp ce le folosești

De la haine, la cărți, tastaturi de laptop și alte obiecte, poți să  te gândești la o mulțime de lucruri pe care se așează pisica ta. E ca și cum ar zice ,,Oh, salut! Îmi pare rău, erai ocupat să citești cartea asta aici? Acum poți să-mi acorzi atenție, știu că asta voiai de fapt să faci”. Un motiv principal pentru care pisicilor le place să stea pe lucrurile tale este pentru că sunt teritoriale și își marchează locul. Uneori, animalele vor face acest lucru urinând obiectul; dar pisicile își revendică teritoriul și frecându-se de el. Când stau pe lucrurile tale, își transferă feromonii (care vin de pe față și picioare) către obiect, oferindu-i un parfum care este unic al lor. Este un mod de a-și stabili proprietatea și ați aduce aminte cine e adevăratul stăpân al casei.

 

#7 Atacatul picioarelor 

Atunci când pisica îti atacă picioarele sau papucii pur și simplu își exersează instinctul de vânător. Când am domesticit pisicile, i-am luat pe acești vânători  din mediul lor natural și am insistat să se adapteze la al nostru. Pisicile sunt construite pentru a urmări și a alerga. Uneori, noi, oamenii, suntem singurul lucru care se mișcă în lumea noastră, iar pisicile noastre trebuie să își exerseze această aptitudine.

Pentru ele, acest gest poate fi și în joacă. Dacă ești atacat, intră în jocul ei, sau distrage-i atenția cu alte jucării pe care să-le vâneze.

 

Ti-a plăcut articolul nostru? Mulţumim că ne citeşti. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre pisici.

Avem și o surpriză pentru tine – un Cupon Cadou de -15% pentru o cutie Happy Tails: Pisici15.