Cum aleg Lickimat-ul potrivit?

Toți blănoșii sunt unici și diferiți în felul lor – la fel ca și noi, oamenii. Și chiar dacă nu există câte un Lickimat personalizat pentru fiecare, s-ar putea ca un anumit model să fie mai potrivit decât altul, în funcție de stilul vostru de viața și alimentație. Iar pentru ca am primit multe întrebări despre cum se alege cel mai potrivit model, ne-am gândit să venim în ajutor cu sfaturi care să facă alegerea potrivită mai ușoară și mai rapidă. Citește în continuare pentru a afla cum să alegi corect un Lickimat pentru câinele sau pisica ta.

Despre Lickimats

LickiMat-urile sunt concepute de medici veterinari și oferă o suprafață perfectă de lins și hrănire pentru câini sau pisici, care încurajează acțiunea de a linge, fie pentru mâncare, fie pentru treat-uri și gustări. Un astfel de covoraș de lins îți permite să răspândești sau să presezi hrana și/sau recompense pentru blănos pe suprafața covorașului, încurajându-l astfel să lingă suprafața pentru a obține gustarea. Vârfurile de cauciuc de calitate umană ale LickiMat-ului ating ușor și stimulează limba blănosului tău în timp se ce hrănește sau gustă. Acest lucru crește producția de saliva, îmbunătățește igiena orală, protejează dinții și gingiile și, cel mai important, îți va calma urechiatul prin eliberarea de endorfine. Buzunarele unui LickiMat vor provoca blănosul să ,,extragă” hrana crudă, umedă, uscată sau lichidă și să vadă această acțiunea ca pe o recompensă, îmbogățindu-și experiența de hrănire.

Atâtea tipuri de LickiMats, pe care să îl aleg?
Selectarea LickiMat-ului potrivit pentru câinele sau pisica ta tău se reduce la 4 factori esențiali:

 • ce tip de hrană primește blănosul – crudă, umedă, uscată sau combinații;
 • ce fel de recompense îi place să mănânce (nb. prin recompense nu ne referim doar la pachețelele de recompense pe care le poți găsi în comerț, ci la orice alt aliment care nu intră în hrana sa de bază);
 • dacă câinele tău este un predispus să mestece/strice Lickimatul în loc să îl lingă sau nu;
 • dacă preferi sau nu să folosești mașina de spălat vase pentru a curăța Lickimat-ul

Mărimea blănosului nu contează cu adevărat decât dacă dorești să folosești LickiMatul ca un înlocuitor de bol. Am întâlnit până acum mari danezi și Chihuahua care folosesc fericiți același tip de LickiMat, dar în caz că simți dimensiunea e un factor important pentru tine, ai la dispoziție varianta de Lickimat XL, pentru rase mari de câini, pe care o găsești aici.

În cele ce urmează vom parcurge toate opțiunile, pentru ca tu să înțelegi mai bine diferențele dintre ele.

#1 LickiMat® Classics

LickiMat Classics vin în trei suprafețe: Buddy, Playdate și Soother.

 

 

 • Playdate™ are buzunare discrete care vor ține la interior alimente. Lichidele sunt mai ușor de gestionat și de păstrat separat de alte alimente sau delicii.
 • Buddy™ are o suprafață mai complexă, dar permite totuși separarea alimentelor și a treaturilor.
 • Soother™ este exact ceea ce spune numele. Permite ca alimentele moi și lichide să fie linse de pe suprafața sa, cu o simulare suplimentară a limbii.

LickiMat Classics sunt disponibile pe mai multe culori, dar culoare e importanta doar dacă consideri că blănosul tău e mai atras de o culoare decât de alta. Modelele de suprafață ale celor trei tipuri diferă puțin pentru a se potrivi mai bine diferitelor tipuri de alimente, delicii și lichide. Toate cele trei suprafețe sunt potrivite pentru hrana crudă, umedă, uscată și lichidă, precum și pentru orice fel de treat.

Soother este cea mai dificilă dintre cele trei suprafețe și este cea mai potrivită pentru alimente și mâncăruri moi, curgătoare și lichide. Este preferat pentru lichide, precum supa de pui, iaurturi etc. deoarece oferă limbii un antrenament rafinat.

Toate modelele sunt prietenoase cu microundele, așa că poți găti mesele pe ele în cuptorul cu microunde; sunt prietenoase cu congelatorul, astfel încât să le poți îngheța (chiar îți și recomandăm să încerci asta, prelungește experiența de lins); și sunt ușor de spălat manual în chiuvetă. Toate sunt fabricate din cauciuc alimentar uman (TPR). De asemenea, toate sunt la fel de recomandate și pentru pisici, nu doar pentru căței.

#2 LickiMat® Tuff™

Covorașele LickiMat Tuff sunt potrivite pentru hrana crudă, umedă, uscată și lichidă, precum și pentru orice fel de bunătăți și produse tartinabile pentru câini. Dacă blănosul tău e mai distrugător și ronțăie tot ce prinde sau e un puppy în proces de a-și schimba dinții, atunci cu siguranță ar trebui să alegi un produs din gama LickiMat Tuff, sunt aproape indestructibile. Te rugăm să supraveghezi câinele atunci când introduceți pentru prima dată un LickiMat.

Dacă preferi să folosești o mașină de spălat vase decât să speli produsul manual, atunci tot un produs din gama Tufff ar fi mai potrivit pentru voi. Gama Tuff vine în prezent pe trei suprafețe: Buddy, Playdate si Soother – la fel ca și Classics de mai sus.

Toate LickiMat Tuffs  sunt prietenoase cu microundele, așa că poți găti mesele în cuptorul cu microunde; sunt prietenoase cu congelatorul, astfel încât să le poți congela; și sunt ușor de spălat manual în chiuvetă sau la mașina de spălat. Toate sunt fabricate din cauciuc alimentar uman (TPR) și polipropilenă reciclabilă.

#3 LickiMat® Splash™

LickiMat Splash are în plus fața de variantele de mai sus o ventuză concepută pentru a se atașa pe suprafețele netede ale peretelui, pardoselii și pe căzile de baie. Splash este conceput pentru a fi utilizat cu mâncăruri moi și tartinabile pentru câini. Splash te poate ajuta să îți ții animalul de companie concentrat, relaxat și nemișcat atunci când:

 • face baie;
 • când vă ocupați de îngrijire – tăiatul unghiilor, periat, tuns etc.
 • când tu sau medicul veterinar inspectați sau îngrijiți blănosul.

În funcție de dificultatea acțiunii pentru care vreți să folosiți Lickimat-ul, e important ca acesta să fie introdus blănosului înainte ca acțiunea să aibă loc. De exemplu, dacă vrei să folosești un Lickimat pentru periat, iar blănosul tău nu stă la periat în mod normal, atunci ar fi bine să începi să îl folosești cu câteva zile înainte pentru a îi da timp să se obișnuiască și să înceapă să asocieze Lickimat-ul cu ceva pozitiv. În cazul unei acțiuni cu durata scurtă, ex. pilirea unei unghii, Lickimat-ul se poate folosi și ca un element de distragere a atenției.

În cazul în care nu ajungeți la rezultatul dorit de la prima încercare, e important să nu renunți, pentru ca o asociere pozitivă și o desensibilizare se creează în timp, prin încercări repetate și rareori din prima. Asigură-te că folosești recompensa tartinabilă preferată a blănosului.

Splash este disponibil în trei culori: verde, portocaliu și turcoaz.

 

#4 LickiMat® pentru pisici  – Casper™& Felix™

Cele 2 modele au LickiMat suprafețe mai complexe concepute special pentru pisici, pentru a stimula mai bine hrănirea naturală a pisicilor și pentru a oferi varietate pe aceeași suprafață. Aceste suprafețe oferă pisicilor o provocare variată de a „mesteca” mâncarea sau gustarea, la fel ca în sălbăticie, îmbogățind astfel experiența de hrănire.

 • Casper™ are buzunare complexe, mai subțiri și mai adânci, în timp ce are elemente de Lickimat SOOTHER în coadă.
 • Felix™ are o structură mai regulată și rotunjită, și e conceput special pentru pisici pentru a imita a mai bine procesul natural de hrănire.

 

Speram să te ajute aceste sfaturi ca să faci alegerea potrivită pentru blănosul tău, iar dacă ești nehotărat poți să încerci oricând mai mult de un singur model. Poți vedea toate Lickimaturile aiciÎți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.