Se plictisește blănosul meu de aceeași mâncare în fiecare zi?

Gândește-te la masa ta preferată. Acum gândește-te cum ar putea fi dacă ar trebui să mănânci acea masă și numai acea masă în fiecare zi pentru tot restul vieții. Încă sună bine? Oamenii au luxul de a savura mese care se potrivesc gusturilor noastre în continuă schimbare, dar cum rămâne cu pisicile și câini? Se pot plictisi cu aceeași masă zi de zi? Este o întrebare la care nu vom știi niciodată cu adevărat răspunsul, dar uneori nu te poți abține să nu te întrebi: Blănoșii noștri nu se satură să mănânce același lucru în fiecare zi?

Dorești să îți răsfeți blănosul cu cea mai bună mâncare. Știm, în calitate de #petowners și noi ne dorim asta. Iar pentru că nouă, oamenilor, ne aduce bucurie să mâncăm ceva diferit în fiecare zi sau chiar de 3 ori pe zi, este firesc să vrem să facem același lucru pentru codițele de lângă noi. Dar este de fapt necesar? Ne-am consultat cu un medic veterinar ca să aflăm răspunsul la această întrebare și iată ce am descoperit.

#1 Trebuie să îi ofer blănosului meu mâncare diferită în fiecare zi?

Nu. La fel ca oamenii, câinii cel mai probabil nu și-ar dori să mănânce același lucru în fiecare zi pentru tot restul vieții, dar în comparație cu oamenii, câinii au doar 1700 de receptori ai gustului, în timp ce oamenii au 9000. Datorită numărului de receptori ai gustului, câinele tău nu se plictisește mâncând aceeași mâncare la fel de des ca oamenii. Așadar, nu este obligatoriu să schimbi mâncarea câinelui frecvent. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu vor aprecia o schimbare din când în când. Majoritatea câinilor se bucură cu adevărat de arome noi și mai ales de mirosuri noi.

FACT: Câinii sunt de fapt mult mai interesați de mirosul mâncării lor decât de gustul acesteia. De aceea sunt atât de entuziasmați de mâncarea făcută cu ingrediente naturale și gustoase.

În mod similar, pisicile au doar aproximativ 480 de papile gustative, care disting totul, în afară de dulce. De unde știm asta? Ei bine, există două gene care lucrează împreună pentru a identifica gustul „dulce”. Pisicilor le lipsește una dintre aceste gene, iar cealaltă nu este bine dezvoltată. Acest lucru are sens, deoarece pisicile sunt adevărate carnivore și nu au nevoie să mănânce zaharuri pe bază de plante (carbohidrați). Unele studii arată că pisicile ar putea fi, de asemenea, atrase de textura anumitor alimente; textura unui aliment o poate determina să arate o preferință pentru alimentele care nu le oferă valoare nutritivă.

 

#2 De ce are nevoie de fapt blănosul meu?

Din punct de vedere nutrițional, câinii și pisicile au nevoie doar de șase lucruri pentru a supraviețui: apă, vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi. Alimentele pentru câini și pisici din comerț sunt formulate pentru a îndeplini aceste cerințe nutriționale, ceea ce face ca hrana exudată să fie deseori cea mai convenabilă opțiune pentru toată lumea.

Dacă hrana sa este eficientă în menținerea sănătății blănosului, dar totuși dorești să diversifici meniul, îți recomandăm să schimbi aroma sau să adăugați câteva delicatese. Rămâneți cu elemente ce au conținut scăzut de sodiu și grăsimi. De exemplu, delicii pentru căței pot include morcovi, mazăre, orez sau bucăți de pui.

#3 Se satură blănosul meu să mănânce aceeași mâncare?

Răspunsul la această întrebare va depinde de animalul tău de companie. În timp ce multe animale de companie sunt fericite să mănânce orice le este pus în față, notează că, spre deosebire de câini, pisicile tind să devină mai pretențioase și pot renunța la mesele lor, deoarece se plictisesc cu aceleași gusturi și texturi în fiecare zi. Dacă este posibil, se recomandă să îți hrănești pisica cu o varietate de alimente încă de la o vârstă fragedă, ceea ce, sperăm, că o va împiedica să devină mofturoasă mai târziu în viață. Poți face acest lucru încercând diferite tipuri de hrană umedă pentru pisici sau amestecând mărci de hrană pentru a vă face o idee despre ce arome și texturi preferă.

Uneori, s-ar putea să nu fie neapărat hrană cea care provoacă plictiseala animalului tău de companie. S-ar putea să se plictisească în general sau să aibă o altă problemă care îl determină să-și întoarcă nasul la bolul cu mâncare. Dacă observați că acest lucru se întâmpla des, luați în considerare circumstanțele și efectuați modificările necesare atunci când este posibil. Ca întotdeauna, consultați medicul veterinar dacă problema persistă.

#4 Cum schimb corect hrana blănosului? 

Se spune adesea că schimbarea hranei unui câine va duce doar la o codiță bolnavă și, în multe cazuri, acest lucru poate fi adevărat. Modificările bruște ale dietei unui câine îi pot perturba flora gastro-intestinală, ceea ce poate duce la efecte secundare precum diaree sau vărsături. Asta nu înseamnă că dieta sa nu poate fi schimbată, dar dacă vrei să faci o schimbare, te sfătuim să faci acest lucru treptat în timp. Pentru a regla în siguranță dieta câinelui sau pisicii, începe prin adăugarea unei cantități mici de hrană nouă la hrana sa veche și reglează încet raportul dintre cele două până când hrana nouă o depășește o cea veche. În general, este recomandat să faci acest lucru pe parcursul unei săptămâni și e important să observi modul în care alimentele noi afectează sistemul digestiv și comportamentul blănosului.

P.S. Asta dacă nu ai o Cleo, care își alege bobițele noi din castron și le lasă acolo pe cele vechi..și apoi face moale 3 zile.

Dacă nu vrei să faci o schimbare permanentă a dietei, ci doar să-i oferi puțină varietate, poți încerca tehnici de hrănire prin rotație. Oferind un tip diferit de hrană din când în când, blănosul tău se va bucura de diferite texturi și arome în timp ce îi sunt satisfăcute nevoile alimentare și, eventual, va primi un aport mai echilibrat de nutriție. Deoarece fiecare marcă de alimente conține un procent diferit de vitamine, minerale și aminoacizi, rotirea alimentelor sale din când în când poate oferi o dietă mai completă.

Anumite branduri nu necesită o tranziție lenta, dacă trecerea se face către un produs din aceeași gamă  Astfel, poți amesteca cu ușurință între aromele vegetale, pe bază de carne și/sau organice, dar pentru asta trebuie să consulți etichetele.

#5 Ce se întâmplă dacă blănosul meu are alergii sau cerințe speciale?

Nu este întotdeauna posibil să îi oferi arome diferite. Dacă ai un blănos cu burtă sensibilă sau cu anumite alergii sau intoleranțe, atunci cel mai bun pariu este să alegi o rețetă hipoalergenică, cu proteina pe bază de miel, somonul norvegian, căprioara, insecte sau pe o bază vegetală și să nu schimbi hrana prea des.

#6 Blănosul meu se plictisește în continuare de mâncarea lui după câteva zile. Ce pot să fac?

Ei bine, felicitări, ai un blănos deștept. De fapt, mulți proprietari de animale de companie trec prin asta. Practic blănosul tău și-a dat seama că el / ea are de ales între ce să mănânce. „Dacă nu mănânc mâncarea mea, mami îmi dă ceva mai gustos.” Pentru a face față acestui lucru, sunt doar 2 variante – puteți satisface obiceiul sau îl puteți rupe.

În primul rând, nu va exista nici o marcă de hrană pe care să o poți cumpăra, care să îi mențină interesul pentru muuult timp. Pentru a-l satisface, practic trebuie să cumperi un aliment uscat sănătos pentru a acționa ca bază, la fel ca modul în care diferitele culturi folosesc orezul sau pastele ca elemente de bază. Sau poți adăuga toppinguri: iaurt, brânzeturi, carne, ou crud, legume crude sau fierte.

Pentru a rupe obiceiul trebuie să nu îi mai oferi toppinguri gustoase sau să schimbi mâncarea. Blănosul tău poate să nu mănânce o zi sau o zi și jumătate, dar este în regulă. Ridica bolul după câteva minute dacă nu mănâncă, înlocuiește-i mâncarea din bol cu alta proaspătă dacă au trecut prea multe ore la următoarea masă.  În cele din urmă, blănosul tău va afla că greva foamei pentru un topping gustos nu mai este eficientă și va începe să mănânce. Am văzut asta de atâtea ori și chiar am trecut și noi prin asta. Dupa sterlizare Cleo a încetat să mănânce, probabil pentru că trecea printr-o perioadă dureroasă. Așadar, pentru a o ademeni să mănânce și pentru a promova vindecarea, a mâncat o hrană specială umedă. Odată ce a fost mai bună, a continuat acest obicei, refuzând să mănânce pentru a obține mese mai gustoase. În cele din urmă, am reînceput să îi dăm doar mâncare uscată. A rezistat o zi și ceva, dar apoi a cedat. Acum mai are acest obicei doar când nu suntem acasă, pentru că în deplasare știe ca sunt șanse mari să primească ceva bun de la ,,bunici”. Ce soluție am găsit? Îi punem boabele și într-un alt castron (al unui alt blănos din familie) și cumva are impresia că mănâncă altă mâncare.

#7 Alte soluții  – Puzzle sau feedere interactive

Puzzle-urile și alte tipuri interactive de hrănire (cum ar fi Lickimat-urile) pot adăuga ceva distracție în timpul mesei. Sunt minunate pentru stimularea mentală, plus că a primi laude atunci când au terminat puzzle-ul este irezistibil pentru orice câine și vă va ajuta să ameliorați și alte probleme de comportament.

Cea mai obișnuită utilizare a unui LickiMat pentru câini și pisici este de a calma anxietatea de separare atunci când părăsiți casa. Îl poți folosi pentru orice ocazie când părăsești casa, fie dimineața dacă mergi la serviciu, când ieși la cumpărături sau în orice alt moment. Prin repetare, blănosul va asocia părăsirea casei cu o experiență plăcută și acest lucru schimbă natura tranziției de la o experiență negativă și anxioasă la o experiență pozitivă și liniștitoare.  Acesta este principiul fundamental al antrenamentului animalelor de companie – întărirea pozitivă. Nu uita: Cutia de Încercare include și un Lickimat! 

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.