Top alimente toxice pentru blănosul tău

Înțelegem.. Este dificil să te împotrivești acelor ochi mari care se uită la tine când blănosul tău vrea doar să guste din mâncarea ta. Dar oricât de tentant este să îi scapi câte ceva, există o mulțime de motive pentru care nu este o idee bună. Nu tot ce îți place să mănânci este ok pentru câinele sau pisicuța ta. O mulțime de alimente pentru oameni ne pot îmbolnăvi animalele de companie –  unele foarte serios. Salvează list de mai jos pentru alimente pe care nu ar trebui să le dai niciodată câinilor și pisicilor – oricât de frumos ar cere.

#1 Alcoolul
Dacă a lins câteva picaturi de bere, nu e cazul să te îngrijorezi, dar în general, băuturile alcoolice și produsele alimentare care conțin alcool pot provoca vărsături, diaree, scăderea coordonării, probleme ale sistemului nervos central, dificultăți de respirație, tremurat, aciditate sanguină anormală, comă și chiar moarte. În nici un caz blănosului tău nu i se va administra alcool. Dacă bănuiști că a ingerat alcool, contactează medicul veterinar.

#2 Cafeaua și ciocolata

Câinii și pisicile nu au nevoie de cafea dimineața, ceea ce este un lucru bun, deoarece cofeina poate fi mortală pentru pentru ei. Dacă ai un blănos care  „mâncă orice”, nu lăsa plicurile de ceai și boabele de cafea sau ciocolata la îndemână. Toate aceste produse conțin o substanță numită metilxantină, care se găsește în semințele de cacao, fructele plantei folosite la prepararea cafelei și în nucile unui compus utilizat în unele băuturi răcoritoare. Când sunt ingerate de animale de companie, metilxantina pot provoca vărsături și diaree, gâfâit, sete excesivă și urinare, hiperactivitate, ritm cardiac anormal, tremurături, convulsii și chiar moarte.

Rețineți că ciocolata neagră este mai periculoasă decât ciocolata cu lapte. Ciocolata albă are cel mai scăzut nivel de metilxantină, în timp ce ciocolata de menaj are cel mai crescut nivel.

#3 Avocado

Avocado este în primul rând o problemă pentru păsări, iepuri, măgari, cai și rumegătoare, iar cea mai mare preocupare este pentru leziunile cardiovasculare și moartea la păsări și iepuri. În timp ce caii, măgarii și rumegătoarele se umflă frecvent la cap și la gât.

În același timp, acest fruct conține o toxină numită persin, care poate provoca tulburări gastrointestinale la pisici și câini. Sâmburii de avocado prezintă un risc mai mare decât fructul propriu-zis. Tot sâmburii pot reprezenta risc de sufocare, așa că ține-i departe de blănos.

#4 Xilitolul

Chiar și cantități mici din acest îndulcitor artificial, toxic pentru câini și pisici, pot provoca scăderea zahărului din sânge, convulsii, insuficiență hepatică sau moarte. Xilitolul poate fi găsit ca un înlocuitor al zahărului în produse de patiserie, gumă de mestecat, vitamine și unele mărci fără zahăr de unt de arahide. Așa ca mare atenție la lista de ingrediente!

#5 Usturoiul și ceapa

Usturoiul, ceapa, arpagicul și prazul aparțin genului Allium, care este toxic pentru câini și pisici. Atunci când aceste alimente sunt consumate, acestea pot cauza celulele roșii din sânge ale unui animal de companie să se inflameze și să deterioreze organele importante. Pot apărea tulburări gastro-intestinale și anemie. În general, pisicile sunt mai afectate decât câinii, în timp ce câinii sunt expuși riscului dacă au consumat o cantitate suficient de mare.

#6 Nucile de Macadamia 
Câinii sunt singura specie susceptibilă la toxicitatea nucilor de macadamia. Dupa ingerare, unii câini prezintă semne ca o stare de transă, cum ar fi leșin, vărsături sau tremurături. Semnele ar putea dispărea fără tratament, dar unii blănoși ar putea avea nevoie de intervenție veterinară.

Nucile, inclusiv migdalele, nucile pecan și nucile normale, conțin cantități mari de uleiuri și grăsimi. Grăsimile pot provoca vărsături și diaree și potențial pancreatită la animalele de companie când sunt consumate în cantitate mare.

#7 Semințe de muștar

Nu hrăniți niciodată animale de companie cu semințe de muștar, care conțin compuși toxici. Muștarul galben în cantități mici este puțin probabil să fie o problemă pentru un blănos, dar ingerarea unei cantități mari poate duce la vărsături.

#8 Sâmburi de caise și piersici

Tulpinile și frunzele de caise și piersici conțin cantități mici de cianură. Un înghițitură probabil nu este așa dăunătoare, dar prea mulți sâmburi pot cauza o problemă.

#9 Carne, ouă și oase crude / insuficient gătite

Carnea crudă și ouăle crude pot conține bacterii precum Salmonella și E. coli care pot fi dăunătoare atât blănoșilor, cât și oamenilor. Ouăle crude conțin o enzimă numită avidină care scade absorbția biotinei (o vitamină B), care poate duce la probleme cu pielea și blana.  Hrănirea animalelor de companie cu oase crude poate părea o opțiune naturală și sănătoasă care ar putea apărea să fie reală dacă blănosul tău ar trăi în sălbăticie. Cu toate acestea, acest lucru poate fi foarte periculos pentru un animal de companie domestice, care s-ar putea sufoca sau ar putea suferi o vătămare gravă în cazul în care așchiile osoase ar perfora tractul digestiv (ruperea lor se întâmpla mai ales dacă sunt gătite).

Contrar așteptărilor, oasele de pește (și oasele de pui, de altfel) pot sufoca pisicile. În plus, s-ar putea să vă surprindă să știți că peștii nu sunt de fapt un aliment foarte sănătos pentru o pisică. Iată cele mai importante motive:

  • O dieta bazată pe mult pește poate provoca hipotiroidism la pisici
  • Peștii au un nivel ridicat de mercur și alte metale grele și asta este rău pentru oricine, nu doar pentru pisici, mai ales când nu știm sursa din care provin.
  • Peștele poate provoca infecții ale tractului urinar la pisici.

Am trecut cu Cleo prin episodul E. coli, iar tratamentul a durat peste 2 luni, timp în care am încarcat-o de antibiotice. Nu vă dorim să ajungeți în această situație.

#10 Sare și gustări sărate

Cantități mari de sare pot provoca sete și urinare excesivă, sau chiar otrăvire cu ioni de sodiu la animalele de companie. Semnele că blănosul tău ar fi mâncat prea multe alimente sărate includ vărsături, diaree, depresie, tremurături, temperatură corporală crescută, convulsii. Ca atare, te încurajăm să eviți să îi oferi blănosului gustări sărate, precum chipsuri de cartofi, covrigei și floricele sărate.

 

Am întrebat medicul veterinar ce trebuie să faci dacă blănosul tău a mâncat ceva potențial periculos:

  • Stai calm. Dacă animalul tău prezintă semne grave de boală, așa cum este descris mai sus, contactează medicul veterinar pentru a stabili dacă trebuie să fie văzut de cineva sau tratat acasă. Acesta îți  poate spune cum să provoci vărsături, oferindu-i câinelui o doză de 3% peroxid de hidrogen (1 linguriță la 5 kilograme de greutate corporală). IMPORTANT: nu poți oferi nimic în siguranță unei pisici dacă a mâncat ceva otrăvitor.
  • Multe substanțe provoacă mai întâi tulburări de stomac, inclusiv vărsături și diaree. Examinează vărsătura pentru a observa dacă există ambalaje mestecate, alimente și alte indicii importante. Multe intoxicații progresează spre slăbiciune și tremurături sau convulsii. Animalele de companie pot să nu mai mănânce și să bea apa sau pot bea cantități excesive, ceea ce ar putea sugera afectarea ficatului sau a rinichilor. Este important de observat respirația rapidă sau lentă, cu modificări ale culorii limbii și a gingiei – de la roz la alb, albastru sau maro.
  • Dacă blănosul tău are dificultăți de respirație, crize convulsive, sângerează sau este inconștient, mergeți imediat la medicul veterinar obișnuit sau la o clinică de urgență. Ia la tine orice dovadă sau probe, inclusiv vărsături/fecale. Aceste informații sunt esențiale pentru a vă ajuta medicul veterinar să vă salveze prietenul cel mai bun.

 

Bineînțeles, mai sunt și alte alimente pe lista neagra, așa că nu uitați să rămâneți informați.

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.