Black Cat Appreciation Day

Din 2011, iubitorii de pisici din întreaga lume sărbătoresc Ziua Aprecierii Pisicii Negre pe 17 august. Este o zi pentru a aprecia pisicile negre din viața noastră.  Din păcate, sunt multe superstiții în jurul pisicilor negre și de aceea sunt adesea mai puțin susceptibile de a fi adoptate din adăposturi, așa ne-am propus să facem un #mythbusting despre stereotipurile comune despre aceste pisicuțe adorabile.

De unde provin pisicile negre?
Superstiția pisicii negre din cultura occidentală datează din Grecia Antică. Conform mitologiei grecești, soția lui Zeus, Hera, și-a transformat odată slujitorul, Galinthias, într-o pisică neagră ca pedeapsă pentru împiedicarea nașterii lui Hercule. Galinthias a devenit asistent al lui Hecate, zeița vrăjitoriei, iar pisicile negre au de atunci semnificații unice în diferite culturi.

#1 Mit: A vedea o pisică neagră aduce ghinion
Probabil ai auzit că este ghinionist dacă o pisică neagră își taie calea. Deși originea acestui mit comun al pisicii negre este incertă, ar putea avea legătură cu comportamentul unic al pisicilor. Mișcările viclene ale unei pisici negre ar putea sugera unor spectatori superstițioși că nu are nimic bun de adus.

De ce nu e adevărat?
Mâinile sus – Cine a avut o pisică neagră care ți-a tăiat calea? Câți dintre voi au fost sortiți unei vieți de ghinion? Pisicile negre nu ar trebui să aibă o reputație rea doar pentru că sunt negre. De fapt, sunt considerate să aducă noroc în multe culturi. În Scoția, este considerat noroc să îți apară la prag o pisică neagră. În Japonia, se crede că pisicile negre ajută femeile singure să găsească pretendenți. Există o mulțime de superstiții stupide acolo, dar cea mai mare parte a lumii recunoaște pisicile negre ca fiind drăguțe – nu înfiorătoare.

#2 Mit: Pisicile negre sunt vrăjitoare
Mulți coloniști americani timpurii credeau în vrăjitoare care puteau lua forma pisicilor negre. Acest lucru le-ar permite să se strecoare neobservați în timp ce efectuau vrăji magice. Se credea, de asemenea, că o vrăjitoare se poate transforma într-o pisică neagră de până la nouă ori, ceea ce ar putea avea legătură cu credința că pisicile au nouă vieți. În cultura pop de astăzi, pisicile negre sunt adesea prezentate fie ca vrăjitoare, fie alături de vrăjitoare.

De ce nu e adevărat?
Dacă ați avut vreodată o pisică neagră care, ați ști că este prea drăguță pentru a fi vrăjitoare. Vă spunem din experiență proprie că cel mai rău lucru pe care l-a făcut vreodată Luna, pisica noastră neagră, este să zgârie canapeaua.

#3 Mit: Nu ar trebui să adopți o pisică neagră
Pisicile negre au unele dintre cele mai scăzute rate de adopție și cele mai mari rate de eutanasie în adăposturile de pretutindeni. De asemenea, este mai greu să atragi adoptanții – salvările și adăposturile prezintă adesea fotografii ale pisicilor lor adoptabile online, iar pisicile negre sunt mai greu de fotografiat decât alte pisici.  S-a raportat că potențialii adoptatori percep animalele de companie negre ca fiind mai puțin prietenoase decât animalele de companie de altă culoare. Acest lucru este valabil și pentru câinii negri. Unele adăposturi chiar nu mai dau spre adopție pisici negre în octombrie, de teamă că vor fi folosite drept recuzită de Halloween.

De ce nu e adevărat?
Aceste statistici nu înseamnă că ar trebui să stai departe de adoptarea unei pisici negre. O pisicuță neagră și dulce s-ar putea să fie perechea perfectă, care așteaptă să fie luată acasă și care să îți facă zilele mai frumoase.

Fun fact: Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA au descoperit că mutațiile genetice care determină pisicile să aibă haine negre le pot oferi o anumită protecție împotriva bolilor. De fapt, mutațiile afectează aceleași gene care oferă rezistență la HIV oamenilor. Întrucât pisicile pot întâmpina multe dintre aceleași probleme de sănătate ca noi – cancerul, HIV și Alzheimer, ca să numim câteva – le fac modele perfecte pentru studierea bolilor umane. Aflând cum au evoluat pisicile pentru a rezista bolilor, cercetătorii pot, potențial, să învețe cum să prevină bolile și la oameni.

Așa că hai să încercăm să punem vechile fabule în spatele nostru și să le arătăm pisicilor negre dragostea pe care o merită.

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.