Tot ce trebuie să știi despre papiloame sau negi la căței

Salutări tuturor blănoșilor! Ne-am gândit să împărtășim cu tine experiența noastră cu papiloamele la căței, (le mai spunem și negi)  pentru ca tu să știi ce să faci în caz că și prietenul tău cu patru picioare se va confrunta cu asta. Pentru noi totul a început acum câteva luni, în timpul stării de urgență, când Cleo s-a ales cu un mic ,,neg”  sub bărbie, având sistemul imunitar slabit după 4 săptămâni de antibiotic pentru tratarea altei afecțiuni. Începem prin spune că nu avem studii de specialitate, iar toate informațiile pe care le împărtășim cu tine vin de la medicii veterinari cu care am colaborat pe parcursul tratamentului lui Cleo.

#1 Ce sunt papiloamele?

Papillomele sau fibropapillomele sunt formațiuni tumorale specifice, de cele mai multe ori de natură benignă. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de veruci orale și sunt mici tumori benigne ale gurii cauzate de virusul papilloma. Apariția lor e asociată cu diverse afecțiuni de tip hiperplazic, displazic și neoplazic, la om și la animale.

#2 Cum se manifestă boala la animalele de companie 

Formațiunile se dezvoltă de obicei pe buze, limbă, gât sau gingii, iar uneori se pot dezvolta și pe alte mucoase. Ele sunt rotunde și au o suprafață neregulată, care amintește de o conopidă sau de anemonă marină și uneori cresc în grupuri. Majoritatea câinilor sunt asimptomatici dacă nu li se infectează papiloamele, dar atunci când sunt infectate pot provoca dureri, umflături etc. Fiind virali, cauzele apariției la câini pot fi doar diferiți membri ai familiei de papilomavirusuri. Țesuturile pot avea o creștere specifică diferită: noduli roșiați, neguri cu margini zimțate, creșteri maronii etc. Nu există criterii foarte clare aici. La unele animale, apare doar un papilom, în altele se răspândesc în tot organismul, iar altele pot evita o patologie similară. Deoarece aceste virusuri au o specificitate de specie, boala nu se transmite de la câine la om, dar în anumite situații se poate transmite altor căței.

#3 Diagnosticul

Recomandăm întotdeaună să îți duci câinele la dogtor dacă observi ceva în neregulă. Medicul veterinar poate diagnostica, de cele mai multe ori, papilomul oral după aspectul caracteristic. Pentru că există situați în care aceste formațiuni pot deveni ocazional maligne (canceroase), tot veterinarul poate face o biopsie a leziunii pentru stabilirea diagnosticului, în cazul în care aspectul nu este suficient, iar vârsta câinelui e mai înaintată. Tot acesta va examina formațiunile pentru a determina dacă sunt infectate și daca e necesar tratament cu antibiotic.

#5 Tratamentul

Tratamentul papiloamelor nu este adesea indicat, decât dacă acestea devin simptomatice. Papilele pot trece de la sine, între 1-9 luni fără tratament special. Dacă verucile continuă să complice viața blănosului tău, prin durere și disconfort, va fi necesară îngrijire veterinară. Medicul va selecta cea mai potrivită metodă de tratament, inclusiv chirurgical, pentru eliminarea formațiunilor. Enumerăm câteva variante de tratament pe care ni le-au expus medicii veterinari:

  • criochirurgia/criogenizare – o tehnică care folosește efectele temperaturilor scăzute, adică înghețarea
  • excizia papilomului cu un bisturiu chirurgical – taiere
  • electrocoagulare – negi sunt îndepărtați prin curent
  • îndepărtarea cu laser
  • bandajarea/legarea cu  fir chirurgical  sub rădăcină
  • injecții intravenoase cu novocaină
  • alte tratamente medicamentoase administrate pe cale orală cu imonustimulatoare
  • auto-vaccinul, realizat în baza propriilor papilomas (dupa biopsie) – cea mai eficientă metodă, dar și cea mai costisitoare

Mai trebuie să știi că primele trei intervenții sunt efectuate sub anestezie locală sau generală.

#6 Cum a fost pentru Cleo

Ca orice crazy mama, am zburat până la veterinar când a apărut primul. Fiind poziționat destul de ok, sub bărbie, a fost suficient să îl legăm cu fir chirurgical, iar în câteva zile a căzut. Din păcate însă, în aproximativ 2  săptămâni și-au făcut apariția alți 2, unul în același loc și altul pe limbă. De data asta eram pregătiți pentru intervenții chirurgicale și ne doream cu ardoare să scăpăm de ei.

Medicul curent ne-a recomandat să mergem la o clinică specializată pe oncologie pentru o biopsie, unde am decis împreună să încercăm întăi o variantă de tratament non-invazivă, pentru a nu o supune la o anestezie generală, cât timp  Cleo nu e simptomatică și nici incomodată în vreun fel de existența lor.

 

 

Am început tratamentul cu un imunostimulator timp de 1 lună și Aciclovir, cu recomandare pentru antibiotic și antiinflamator în caz că apare inflamație locală și sângerare la nivelul formațiunilor. Iar după aproximativ două săptămâni s-a produs minunea, s-au micșorat și au început să se retragă. Yeey! Am fost foarte sceptici că va da roade tratamentul, mai ales că diametrul celui de sub bărbie era de aproximativ 1 cm.

În curând mergem la control, unde o să decidem pașii următori. Chiar dacă asta a funcționat pentru noi, în cazul în care te confrunți cu ceva asemănător, îți recomandăm să mergi la veterinar, pentru că doar acesta îți poate prescrie tratamentul și dozajul corect pentru blănosul tău. Nu uita că nutriția și dieta sunt și ele foarte importante în sănătatea prietenilor patrupezi.

Dacă și tu ai trecut prin asta, povestește-ne experiența ta și o să aducem completări articolului nostru.

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.