E ok sa ii dai unt de arahide câinelui tău?

Nu există nicio îndoială că blănoșilor le place untul de arahide, dar este bun pentru ei? Chiar dacă untul de arahide este un ingredient în multe recompense comerciale pentru câini, poate nu ai știut niciodată dacă să îl folosești sau nu în dieta câinelui tău. Așadar, înainte de a-ți lăsa câinele să se răsfețe cu unt de arahide, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

#1 Este untul de arahide este bun pentru câini?

Untul de arahide este plin de proteine, grăsimi naturale, vitamine E, B, H și niacină. Cu toate acestea, cantități mari pot duce la obezitate, precum și la alte probleme de sănătate, cum ar fi pancreatita. Vestea bună este că untul de arahide este sigur de oferit ca deliciu, iar majoritatea câinilor îl adoră! Untul de arahide este grozav ca un deliciu ocazional „de mare valoare”, este util pentru a ascunde pastile și poate fi folosit chiar și pentru a distrage atenția câinelui în timp ce îi faci o baie sau îi tai unghiile.

#2 Poate untul de arahide dăuna sănătății câinilor?

E bine, asta depinde de lista de ingrediente și de cantitatea pe care o primește câinele tău. Pentru a fi în sigur, este recomandat să consultați medicul veterinar și să-i cereți sfatul mai ales dacă câinele dumneavoastră suferă de diabet, pancreatită sau are alte probleme de sănătate.

Alertă de sănătate: Xilitol
Majoritatea unturilor de arahide sunt sigure, dar unele pot fi foarte dăunătoare atunci când conțin ingrediente menite pentru uz uman. Care este cel ma periculos dintre toate? Xilitolul este un înlocuitor al zahărului care se găsește adesea în produsele fără zahăr, cum ar fi guma de mestecat, pasta de dinți, vitaminele masticabile și produsele de panificație. Este sigur pentru oameni, dar toxic pentru câini.

Consumul de xilitol determină o eliberare rapidă de insulină la câini, ceea ce are ca rezultat o scădere la fel de rapidă și profundă a nivelului de zahăr din sânge și poate pune viața acestuia în pericol dacă nu este tratată imediat. Această afecțiune, cunoscută științific sub numele de hipoglicemie, poate apărea la 10 până la 60 de minute după consumul de xilitol. Tot ce trebuie să faci pentru a evita acest lucru este să verifici eticheta untului de arahide și a oricărui alt produs pe care intenționezi să-l folosești pentru câinele tău.

De asemenea, sunt destule unturi de arahide pe care le găsești pe rafturile magazinelor au calități bune când vine vorba de câinele tău, dar probabil conțin conservanți, sare și zahăr suplimentar care pot avea efecte negative pe termen lung.

#3 Cât de mult unt de arahide îi pot da câinelui meu?

Cantitatea de unt de arahide va depinde de dimensiunea câinelui și dieta sa, precum și de marca folosită (asigurați-vă că verificați numărul de calorii de pe etichetă). Medicii veterinari recomandă adesea ca regulă generală ca recompensele să nu reprezinte mai mult de 10% din dieta câinelui tău. Asta înseamnă că un câine de talie mare ar trebui să primească o lingură, iar cei de talie mică nu mai mult de jumătate de lingură pe zi.

#4 Pot câinii să fie alergici la arahide?

La fel ca oamenii și câinii pot avea alergii la arahide. Deși acestea sunt mult mai rare la câini, dar e bine să fii conștient de posibilele simptome. Pentru siguranța câinelui tău, dacă îi oferi pentru prima dată unt de arahide, începe cu o cantitate foarte mică și monitorizează animalul de companie. Semnele unei reacții alergice includ: mâncărime severă, vărsături, diaree, dificultăți de respirație, umflarea în jurul ochilor sau a botului.

Dacă observi aceste simptome după ce ți-ai hrănit prietenul cu patru picioare cu unt de arahide, oprește-te imediat și ia legătura cu medicul veterinar, care te va putea ajuta să-ți dea seama dacă animalul tău de companie este alergic.

#5 Pot câinii să se sufoce de la untul de arahide?

Poate ai citit că untul de arahide crocant poate fi un pericol de sufocare pentru câini. Acest lucru este destul de puțin probabil, cu excepția cazului în care îi oferi unui câine foarte mic o cantitate foarte mare de unt de arahide crocant.Dar, după cum ai aflat în secțiunea de mai sus, chiar și unui câine de dimensiuni medii ar trebui să i se permită doar o lingură de unt de arahide pe zi, așa că este puțin probabil să îi dai suficient de mult la un moment dat pentru a prezenta un adevărat pericol de sufocare.

Așa că îi poți oferi câinelui tău orice unt de arahide – cremos, crocant, super crocant sau orice altă variantă. Totuși, ține cont că untul de arahide cremos tinde să fie mai ușor de întins dacă intenționezi să-l utilizezi pentru a distrage atenția câinelui în timpul unei băi, cu tăiatul unghiilor sau pentru alte activități similare.

 

#6 Ce tip de unt de arahide este cel mai bun pentru câinele tău?

Dacă dorești să alegi cea mai bună opțiune de unt de arahide,  trebui să verifici eticheta de ingrediente. Pentru că multe mărci conțin, ulei, zahăr și sare adăugate și ne-am lovit și noi de această problema, alături de prietenii noștri de Sunday Bites, am creat primul Unt de arahide pentru câini din România, 100% natural, dintr-un singur ingredient: arahide coapte și ATÂT.

 

#7 Cum îi dau unt de arahide câinelui meu? 

Iată câteva moduri distractive de a hrăni prietenul patruped cu unt de arahide:

  • Administrarea de medicamente este adesea stresantă, deoarece majoritatea câinilor nu le vor mânca pur și simplu. Poți folosi untul de arahide pentru a ascunde aroma și textura pastilelor.
  • Pentru îmbogățirea experienței de joacă și hrănire. Untul de arahide e foarte potrivit pentru distribuirea pe Lickimats și pentru umplerea jucăriilor, pentru prelungirea experienței de hrănire și lingere și pentru a menține câinele ocupat pentru perioade lungi de timp
  • Ajutor de distragere a atenției blănosului pentru îngrijire (baie, tăierea unghiilor) și inspecții veterniare.Blănosul va fi ocupat să-l lingă și mai puțin concentrat pe spălat, ceea ce poate face întreaga experiență mult mai ușoară pentru amândoi.

Nu uita că îl poți folosi și pentru antrenamente. Dă-i câinelui tău niște unt de arahide după ce s-a comportat foarte bine sau ca recompensă pentru ce a învățat ceva nou.. Acest lucru îl va face mai probabil să facă bine din nou data viitoare, deoarece își va aminti că a primit ceva deosebit de gustos.

 

Concluzia este că tovarășul tău canin poate mânca unt de arahide atâta timp cât este hrănit cu moderație și nu conține ingrediente nocive. Nu uita să alternezi untul de arahide cu alte delicii sănătoase și să fi mereu atent la sănătatea câinelui tău. Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.