Top 5 motive pentru care trebuie să mergi la Vet

Nimeni nu-ți iubește blănosul la fel de mult ca tine. O parte din această dragoste înseamnă și că trebuie să te asiguri că prietenul tău cu patru picioare primește cea mai bună îngrijire posibilă, iar asta include și îngrijirea veterinară. Trăim într-o perioadă în care suntem bombardați cu multe informații, unele chiar contradictorii și noi trebuie să luăm decizii cât mai bune și mai informate. Când vine vorba despre îngrijirea și vaccinarea prietenilor noștri cu codițe ne întoarcem de multe ori la simplitate, sub pretextul că ,,înainte” nu se vaccinau, nu mâncau bobițe și nu se îngrijeau așa de mult animalele de companie, dar că totuși ele trăiau bine mersi, fără să știe ce este ala un vaccin sau că, vezi doamne, nici măcar nu se îmbolnăveau. 

Ce omitem însă e că ,,înainte” situația era cu mult diferită: lucrurile s-au schimbat, iar mulți dintre câinii ținuți în lanțuri și pisicile din curte au ajuns membrii ai familiei cu acte în regulă ce dorm lângă noi pe pernă, că de la hrana sănătoasă – pui și legume din propria grădină – am ajuns la resturi de mâncare sau hrană industrială de natură îndoielnică, ca mediul e mult mai poluat, etc. Așa cum ne dorim ce e mai bun și mai sănătos pentru noi, așa trebuie să ne dorim același lucru și pentru ei, pentru a le prelungi cât mai mult viața alături de noi.

Acesta este motivul pentru care este important să programezi vizite regulate pentru prietenul tău cu codiță la o clinică veterinară. Din păcate, mulți părinți de companie subestimează importanța serviciilor veterinare regulate. Așa că hai să vorbim despre 5 motive cheie pentru care toți blănoșii ar trebui să viziteze medicul veterinar cel puțin de 2 ori pe an, chiar daca starea lor de sănătate este bună. 

#1 Vaccinările

Există numeroase boli la care animalele de companie pot fi expuse, mai ales atunci când sunt în preajma altor animale. De aceea, trebuie știut că blănosul tău are nevoie de deparazitări interne, externe și vaccinari conform unei scheme, pentru ca acesta să fie cât mai sănătos posibil. Totodată, vaccinarea profilactică antirabică a câinilor și pisicilor reprezintă o obligație legală a propretarilor de animale, iar refuzul vaccinarii câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționeaza conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Prin vaccinare putem să prevenim bolile pe care nu le putem trata (precum rabia), dar și pe cele care pot lăsa sechele sau ne-ar putea ucide blănosul (precum jigodia canină, parvovirus, gripa felină etc.) și ajutăm la creșterea imunității generale, pentru că imunitatea dobândită în urma vaccinării nu ajuta organismul doar pentru bolile pentru care l-am vaccinat, ci îl face și mai puternic în fața unor multitudini de boli ce pot apărea pe fond imunitar scăzut  (ex: viroze respiratorii, micoze/parazitoze cutanate, declanșarea malignizării unor tumori benigne deja existente).

Acest lucru este deosebit de important și pentru pisicile care stau în casă, pentru că majoritatea agenților patogei care se află îm mediul extern (străzi, parcuri, grădini etc.), adică în locurile prin care noi pășim zi de zi, ne fac să devenim vectori ai anumitor boli. Putem să călcăm în fecale contaminate de la alte animale, unele chiar virale, putem intra în contact cu animale bolnave pe strada (le mângâiem, le luam în brațe) și fără să vrem putem aduce acasă virusul respectiv.

#2 Îngrijire dentară

Cu excepția situațiilor în care blănosul tău este extrem de calm, este posibil ca acesta să nu te lase să îl speli pe dinți. Ca și tine, animaluțul tău are nevoie de dinți curați și sănătoși.  Aproximativ 80% dintre câini și 70% dintre pisici sunt diagnosticate cu boală parodontală până la vârsta de trei ani. Este important să vizitați medicul veterinar pentru un control dentar 1 dată pe an, pentru ca acesta să curețe, examineze și să prevină sau trateze orice probleme dentare.

Respirația urât mirositoare este unul din primele semne ale acestei afecțiuni periodontale. Alte semne ale bolii periodontale sunt: sângerări gingivale, iritabilitate, letargie și depresie. Puteți reduce riscul unei boli periodontale prin efectuarea unor controale dentare periodice, precum și a unor proceduri de detartrare.

Dacă blănosul tău nu are probleme periodontale, recomandăm un examen anual și un periaj periodic. Dacă blănosul tău a fost diagnosticat cu o boală periodontală, recomandam un control la fiecare 6 luni pentru a menține o bună sănătate orală.

 

#3 Alergii, atopii și infecțiile urechii

Din păcate, există numeroase condiții care pot determina diferite probleme ale pielii la câini și pisici, iar de departe cele mai comune sunt alergiile (mai ales pentru pisici) și infecțiile urechii (a doua cea mai frecventă problemă întâlnită la câini). Simptomele alergiilor pot fi:
  •  rosul/linsul excesiv al labelor
  • scărpinatul frecvent
  • infecții ale urechilor (otite)
  • căderea excesivă a blăniței
  • piele iritată și traumatizată

Alergiile cutanate pot duce, de asemenea, la zgârieturi repetitive ale urechii. Acest lucru poate introduce bacterii în urechea blănosului tău sau poate perturba echilibrul natural al pielii sale, astfel că ambele pot duce la infecție. Factori alergeni pot proveni din: copaci, iarba, polen, țesături, cauciuc/plastic, alimente sau aditivi alimentari, diferite tipuri de carne sau cereale, praful, mușcăturile de purici sau alte insecte, factori genetici etc. Este foarte important să alegeți corect medicul veterinar care poate să diagnosticheze și să trateze o alergie, pentru că există multe cazuri de diagnostic greșit, precum și de încăpățânare în randul stăpânilor de animale. Uneori, medicul poate să adopte soluția ușoară, de administrare de medicamente care pot duce la dispariția simptomelor, dar care nu vor face ca alergia să dispară. În general, pentru un diagnostic precis și determinarea exacta a factorilor alergeni este necesară una din trei metode: testarea alergică (prin teste de sânge sau intradermică), eliminarea individuală a lucrurilor/jucăriilor/alimentelor din mediul blănosului până la găsirea vinovatului sau terapia de reacție.

#4 Detectarea precoce a unor boli

Cu excepția cazului în care blănosul tău dă semne clare că suferă sau nu se simte bine, probabil nu vei știi întotdeauna ce să cauți. Din fericire, medicii veterinari sunt instruiți să știe ce să caute în timpul unei examinări de rutină. Fie că este vorba de o infecție bacteriană, o problemă cu greutatea lor sau altceva, controlul veterniar poate ajuta la detectarea problemelor și a bolilor cât mai curând posibil. În acest fel, tratamentul poate fi început și problema poate fi abordată în mod adecvat. Chiar dacă și nouă, în calitate de mămici de blănoși, ne place să credem că ne cunoaștem cel mai bine ,,copiii”, pentru a ne da seama imediat când ceva nu este în regulă, realitatea ne poate arata ca nu întotdeauna reușim la timp.  Există anumite seturi de analize care pot fi testate la un preț relativ mic, ceea ce ne permite să depistăm anumite boli chiar și înainte de apariția simptomelor.

#5 Întrebări și răspunsuri

În cele din urmă, a ți duce blănosul la veterinar în mod regulat poate fi important și deoarece îți oferă o oportunitate să discuți cu medicul vostru despre orice întrebări sau preocupări pe care le ai în legătură cu al tău prieten patruped. Uneori, poți avea întrebări, dar nu ai access la un profesionist care îți oferă sfaturi utile sau suficient de pliate de istoricul animăluțului tău, pe dieta pe care trebuie să o urmeze, informații despre noi produse apărute pe piață etc. 

 

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care tu trebuie să vizitezi periodic medicul veterniar, așa că încearcă să identifici din timp orice problemă și să te asiguri că blănosul tău are o viață cât mai lungă și bogată. Nu uita ca la Happy Tails alegem manual și personalizăm în baza informațiile pe care ni le oferi conținutul cutiei cu surprize și ținem cont de orice problemă de sănătate și alergie a blănosului tău.

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.