Cum reduci frica de zgomote puternice?

Pentru că a tot plouat în ultimele zile, iar asta înseamna și tunete sau zgomote puternice, ne-am amintit cum blănoșii noști se pot speria de ele. Majoritatea câinilor, dar și anumite pisici, se sperie de zgomote precum focurile de articifii, cauciucuri care bubuie, tunete și fulgere etc. Ei pot dezvolta o fobie fată de practic orice zgomot și dacă aceste probleme sunt lăsate netratate, animalul tău poate deveni adesea hipersensibil și își poate generalizează frica spre sunete mai mici, cum ar fi o ușă trântită sau o mașină de spălat (dacă sunt precum Cleo).

Nu numai că auzul lor este mult mai acut decât al nostru (blănosul tău poate auzi de 4 ori mai departe decât tine), dar nici nu au nici o idee despre ce se întămplă sau ce înseamnă aceste zgomote. Este oribil să îți vezi prietenul speriat,  dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i reduce anxietatea. Așa că ne-am gândit să îți împărtășim 5 sfaturi de top, primite de la vet.

 

#1. Fă-i un loc de siguranță

Animalele pot învăța să se simtă în siguranță într-un anumit spațiu dacă au asociații pozitive pentru acel loc. Ideal e să observi daca are deja asociații pozitive cu un anumit loc sau să începi să le creezi într-un loc ales de tine. Încearcă să îl faci să meargă în ,,bârlog” cât mai des și răsplătește-l cu alinturi și recompense. După câteva zile poți să dai play unor zgomote puternice și să încerci să îl obișnuiești în prealabil cu zgomotul. Astfel poate învăța că este în siguranță în ,,vizuină” atunci când se întâmplă natural aceste zgomote și se va simți mai bine când va sosi marea noapte.

#2. Gândește-te la nutriție

Ca de obicei, gândește-te la nutriție. Alimentele procesate, mai ales cele de uz uman sunt pline de aditivi și au același impact asupra blănoșilor ca și asupra noastră – conducând la stări de spirit căzute, iritabilitate și anxietate. Alegeți hrană de calitate și uitați-vă după alimente care au fost legate de ameliorarea stării de anxietate, precum afinele, varză, carne de vită, pește gras și curcan.

#3. Învăță-l asociații pozitive

Este posibil să îți ajutați blănosul să perceapă sunetele sau mișcările „declanșatoare” într-un mod mai pozitiv. Puteți utiliza tehnici de condiționare clasice pentru a crea noi asociații. Recompensele sunt un mod de întărire puternică a comportamentelor, dar există și alte modalități de a stimula comportamente care sunt pur și simplu incompatibile cu frica, cum ar fi joaca, urmărirea, explorarea, adulmecatul etc. Distrage-i atenția în momentele în care sunt zgomote puternice și astfel vei începe să schimbai asocierea lor cu lucrul de care se tem.

 

#4. Obosește-l

Știm cu toții că cel mai cuminte blănos e unul care a alergat bine. În ziua în care te aștepți la focuri de artificii, furtuni puternice etc., ai grijă să aibă parte de o repriză lungă de joacă și mișcare. Apoi recompensați-l cu o masă liniștitoare și hrănitoare, trageți draperiile pregătiți-vă pentru somn.

#5. Stai lângă el

La fel ca oamenii, animalele noastre de companie sunt alinate de contactul cu cei pe care îi iubesc. Studiile au arătat, de asemenea, că blănosul tău poate fi extrem de influențați de comportamentele proprietarului său. Asta înseamnă că comportamentul tău poate acționa ca un tampon împotriva stresului – o prezență calmantă. Vorbește pe un ton liniștitor și rămâi cu el pe durata momentelor de anxietate. Poți încerca să îl încurajezi, dar nu simpatiza cu el pe durata evenimentelor. Permite-i animalului tău de companie să câștige confort, fiind alături de tine, dar dacă manifești simpatie, mai ales simpatie exagerată, acesta poate fi un mesaj ca are de ce să îi fie frică.

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.