De ce sunt importante recompensele sănătoase pentru câini?

Știm că și ție, în calitate de #petpawrent, îți place să-ți răsfeți prietenul cu patru picioare din când în când. Dar este foarte important să îi oferi câinelui tău gustări cât mai sănătoase. La urma urmei, ce rost are să îi oferi o masă bine echilibrată și apoi să anulezi asta cu ingrediente nesănătoase? Alegerea unei gustări sănătoase contribuie la o viața lungă și fericită a blănosului tău.

#1 Ce reprezintă o recompensă alimentară sănătoasă?

Oricine are un câine înțelege importanța deliciilor. Nu numai că sunt un instrument de neprețuit pentru training, dar joacă și un rol uriaș în formarea unei legături între tine și blănosul tău. A oferi câinelui tău un deliciu bine câștigat este o demonstrație de afecțiune din partea ta, pe care o va aprecia cu adevărat.

Și pentru că pot juca un rol atât de important, trebuie să te asiguri că nu au un impact negativ asupra sănătății. De exemplu, prea multe produse nesănătoase pot duce la obezitate, dermatite sau alte probleme de sănătate și la o calitate scăzută a vieții. În ce constă un deliciu sănătos?

 • Ingrediente naturale și/sau organice care să poată fi urmărite până la sursa originală
 • Fără adaos de zahăr, siropuri, sare sau aditivi chimici nesănătoși
 • Ingrediente ușor de recunoscut, astfel încât să știi cu ce îl hrănești
 • Produse care are au fost preparate într-un mod sănătos. Ex. alimentele care au fost coapte lent la o temperatură scăzută mențin calitatea nutrienților.
 • Dacă blănosul tău are predispoziții de hipersensibilitate alimentară sau poate dezvolta alergii și/sau intoleranțe ar trebui să te consulți cu medicul veterinar și, în general să eviți grâul, soia și porumbul și să cauți produse grain free.
 • Căută aceste ingrediente: carne integrală (care nu a  suferit nicio prelucrare termică înainte de a fi încorporată în hrana pentru animale de companie vs. carne), fructe și legume, cereale organice.

Nu uita că poți folosi legume și fructe, precum felii de banane, mar și morcovi sau ardei, deoarece sunt gustări grozave și sărace în calorii, doar că de cele mai multe ori, s-ar putea să nu fie suficient de valoroase în cazul unei sesiuni de dresaj.

#2 Câte recompense sunt prea multe recompense?

Chiar și atunci când deliciile sunt sănătoase, nu pot înlocui niciodată o dietă echilibrată pe termen lung. În schimb, ele ar trebui să fie văzute exact cum sunt: un supliment plăcut pentru dieta zilnică a câinelui tău. Este echivalentul canin a unei bucați de ciocolată (neagră) după cină.

Numărul de treaturi oferite nu trebuie să depășească niciodată 5 – 10% din cantitatea zilnică de calorii pe care câinele tău are voie să o mănânce. Te sfătuim să ți cont de acest lucru: este atât de ușor să oferi animalului tău mai multe delicii decât este trebuie, we’ve been there.

#3 Tipuri de treaturi pentru fiecare ocazie

Tipul de recompensă pe care îl folosești, mai ales atunci când îți dresezi câinele, poate face o mare diferența în succesul sesiunilor de dresaj. Alegerea deliciului potrivit pentru dresajul său îl poate ajuta să se concentreze mai ușor atunci când e distras. Și, în unele cazuri, un tip de deliciu poate să se transforme într-un distractor în sine, asfel că ne se va mai putea concentra asupra altei sarcini. A știi cum să „clasezi” gustările câinelui tău îți va aduce beneficii în câteva moduri:

 • Vei putea antrena noi comportamente mai rapid
 • Vei putea să elimina mai eficient utilizarea deliciilor alimentare la antrenament
 • Câinele tău va fi mai concentrat pe tine (și îți va răspunde) în jurul distragerilor
 • Câinele tău nu se va sătura de același tip de gustare
 • Poți gestiona mai bine aportul caloric al blănosului

Ca și în cazul nostru, ca oameni, în ceea ce privește motivația noastră, câinele tău va acorda o altă valoare fiecărei recompense alimentare, așa că îți dorești să știi ce mâncăruri consideră câinele tău mai valoroase decât altele.

#4 Ce sunt recompensele „cu valoare înaltă”?

Recompensele de mare valoare tind să fie cele umede sau liofilizate, foarte mirositoare și cele pe care câinelui tău nu le primește foarte des (spre deloc) în afara sesiunilor de antrenament. Gândește-te la bucăți mici de carne, ficat sau chiar unt de arahide (asigurați-vă că nu conține xilitol) uns pe o lingură. Imaginează-ți recompensele de valoare înaltă ca oferindu-i câinelui tău un „A +++” pentru comportament său. Când ar trebui să le folosești?

 • Când introduci prima dată un comportament nou-nouț
 • În medii care distrag atenția, cum ar fi afara, în prezența altor câini și altor oameni
 • Când îl răsplătești pentru un răspuns rapid sau de înaltă calitate la un semnal
 • În timpul socializării și a antrenamentului de expunere proactivă pentru căței
 • Dacă lucrezi la contracondiționare ca parte a unui plan de modificare a comportamentului pentru reactivitatea lesei, agresivitate, anxietate sau frică
 • Evită să folosiți alimente bogate în grăsimi, cum ar fi slănină sau cârnați, acestea nu ar putea fi considerate niciodată recompense sănătoase, chiar dacă blănosul le poate percepe cu valoare înaltă.

#5 Ce sunt recompensele „cu valoare medie”?

Aceste gustări sunt de obicei semi-umede sau uscate, făcute din ingrediente pe care câinele tău nu le primește în hrana sa obișnuită. Treaturile de valoare medie sunt oferite mai frecvent în timpul sesiunilor de antrenament și în rutinele de zi cu zi decât cele de mare valoare. Când ar trebui să folosești delicii cu valoare medie?

 • Când menține un comportament deja învățat
 • În medii care distrag atenția ușor
 • Pe tot parcursul zilei pentru un comportament pozitiv
 • Ca parte a activităților obișnuite de enrichment

#6 Ce sunt recompensele „cu valoare scăzută”?

Treaturile cu valoare mai mică sunt grozave pentru a fi incluse în rutina de zi cu zi, deoarece tind să aibă mai puține calorii decât cele cu valoare mare și medie. Recompensele cu valoare redusă sunt de obicei cele uscate și crocante. Hrana obișnuită a blănosului tău se poate încadra aici și poate fi folosită și pe post de recompensă.  A avea o opțiune de recompensă cu valoare scăzută este importantă în eliminarea treaturilor din sesiunile de antrenament. Când ar trebui să le folosești?

 • Dacă blănosul tău execută un indiciu solicitat și generalizat anterior, dar este o performanță slabă, de nota „5”
 • În medii de antrenament fără distragerea a atenției – de exemplu acasă
 • Ca parte a activităților obișnuite de enrichment
 • Când lucrezi la eliminarea utilizării recompenselor pentru un anumit comportament

#6 Fa un test de gust pentru blănosul tău

Pentru a alege cele mai potrivite treaturi, de care blănosul tău se va bucura cel mai și la care să răspundă cel mai bine, fă cu el un test de gust (după ce ai verificat ingredientele și te-ai asigurat că nu conțin nimic la care este alergic sau sensibil). Mai întâi, alege câteva opțiuni diferite de delicii pe care să le încerce, pe baza:

 • Tip de proteină:  pește, pui, curcan, carne de vită, porc sau miel. Includeți și delicii care nu sunt pe bază de proteină din carne, cum ar fi untul de arahide, legume etc.
 • Textura: alegeți diferite opțiuni în funcție de tipul lor de textura – uscată, semi-umedă, sacadată, liofilizată (freeze-dried) sau umedă.
 • Livrare ușoară: atunci când alegi opțiunile de testare a gustului, asigurate că alegi gustări care sunt ușor de oferit câinelui tău. Recompensele de antrenament ar trebui să fie de mărimea unui bob de mazăre. Dacă e mai mare, vezi dacă le poți sparge cu ușurință în bucăți mai mici.

Apoi, lasă-l să aleagă între diferitele delicii. Pune un treat într-o mână și un alt fel în cealaltă mână și închide-ți mâinile (poți folosi, de asemenea, pahare de unică folosința pentru a acoperi opțiunile). Permite-i blănosului să adulmece ambele mâini, urmărindu-l pentru a vedea de care e cel mai interesat. Oferă-l pe cel pe care îl adulmecă, sau pe cel pe care îl linge cel mai mult. Schimbă diferitele recompense, rotindu-le pe cele pe care le-ai încercat deja cu diferite alternative, pentru a îți face o idee despre care sunt deliciile de valoare mare, medie și mică ale câinelui tău.

 

La Happy Tails credem că recompensele sănătoase sunt calea de urmat. De aceea, alegem cu atenție gustările pe care le includem în cutiile noastre pentru a-ți încânta blănosul fără a-i afecta negativ sănătatea și pentru ca tu să îi poți acorda prietenului tău cu codiță acea mică atenție suplimentară. Speram să te ajute aceste sfaturi și te asteptam pe pagina noastra de Instagram sau Facebook sa ne spuneti ce ai mai incercat si a dat rezultate.

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.