Tot ce trebuie să știi despre hrana hipoalergenică

Probabil că ai văzut destul de des cuvântul ,hipoalergenic” pe tot felul de produse, de la etichete ale produselor de îngrijire a pielii, până la ambalajul hranei blănosului tău. Dacă un produs este hipoalergenic, înseamnă că ar trebui să fie potrivit pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece conține mai puțini alergeni decât în ​​mod normal. Dar care-i treaba cu hrana hipoalergenică pentru blănoși? Ce face ca alimentele pentru câinele sau pisica noastră să fie hipoalergenică? Un anumit ingredient? Un grup de ingrediente? Tipul de procesare? Întregul pachetul? Sau e doar un termen de marketing? Află de mai jos.

#1 Ce e hrana hipoalergenică?

În mod similar cu alte produse hipoalergenice, hrana hipoalergenică pentru animale de companie este considerată mai puțin probabil să provoace o reacție alergică. Intoleranțele și alergiile pot fi destul de frecvente la animalele de companie, deși nu sunt întotdeauna evidente, iar dietele hipoalergenice pot ajuta la reducerea frecvenței și severității reacțiilor. Pur și simplu, hrana hipoalergenică este acea hrana concepută pentru blănoșii cu alergii.

#2 Alergie sau intoleranță?

Am stabilit ce înseamnă hipoalergenic, dar cât de probabil este că blănosul tău să fie de fapt alergic la un ingredient ? Dacă ceva din mâncarea sa îi provoacă un anumit disconfort, este mai probabil să fie o intoleranță alimentară decât o alergie. Reacțiile adverse alimentare, numite și sensibilitate alimentară, sunt împărțite în două categorii principale: alergii alimentare și intoleranțe alimentare. Deși simptomele pot fi similare, este important să se facă distincția între aceste două tipuri de reacții adverse.

Alergiile alimentare implică toate reacțiile imunologice după consumul de alimente, în timp ce intoleranțele alimentare nu implică sistemul imunitar blănosului și pot fi în schimb caracterizate ca un răspuns fiziologic anormal la alimente sau aditivi alimentari. Un bun exemplu de intoleranță alimentară care e cunoscută multor oameni este intoleranța la lactoză. Această intoleranță, care poate apărea și la câini sau pisici, este cauzată de absența enzimei de a descompune și de a digera lactoza din intestinul subțire.

Intoleranțele alimentare sunt mai frecvente decât alergiile alimentare, care sunt de fapt destul de rare. Chiar dacă blănosul tău se scarpină mult, șansa ca acesta să fie alergic la ceva din mâncarea lor este destul de mică. Alergiile la mediu sau la purici sunt mult mai frecvente și cu siguranță nu trebuie trecute cu vederea dacă încercați să ajungeți la baza simptomelor sale.

3# Ce este o alergie alimentară?

În timp ce intoleranțele alimentare pot apărea din cauza prezenței diferiților nutrienți, cum ar fi proteinele, carbohidrații sau aditivii furajeri, precum conservanții sintetici și coloranții, alergiile alimentare sunt cauzate aproape exclusiv de proteine. O alergie alimentară este sistemul imunitar al blănosului tău care răspunde la o proteină din dieta animalului de companie la care organismul a fost expus anterior.

O adevărată alergie alimentară este o reacție hipersensibilă la o componentă alimentară la care sistemul imunitar a fost expus anterior. Sistemul imunitar a interceptat o particulă alimentară și a dezvoltat anticorpi împotriva acesteia, care ulterior pot declanșa o reacție imunologică. În schimb, la primul contact poate apărea o reacție de intoleranță alimentară. La fel se întâmplă și tine.

#4 Alergeni în hrana pentru câini și pisici

Cei mai frecvenți alergeni alimentari la câini provin din:

 • carne de vită
 • produse lactate
 • pui
 • porc
 • grâu
 • porumb
 • soia

De fapt, cu cât este mai obișnuit un aliment, cu atât este mai probabil să apară o intoleranță sau o alergie. Prin urmare, este logic că reacțiile la aceste ingrediente sunt relativ frecvente, deoarece sunt adesea folosite în industria alimentară pentru animale de companie.

Cei mai frecvenți alergeni alimentari la pisici provin din:

 • miel
 • pește alb
 • lactate
 • carne de vită

Mai toate alergiile și multe intoleranțe au la bază proteine, astfel încât trecerea la o hrană hipoalergenică pentru câini cu proteine noi (proteine la care blănosul tău sau strămoșii săi nu au fost niciodată expuși și hrană atopică) va reduce riscul unui răspuns negativ. Este foarte important de știut că NU există mâncare hipoalergenică totală pentru animale de companie care să poată combate toate alergiile – trebuie doar să găsești alegerea potrivită pentru blănosul tău.

#5 Are nevoie blănosul meu de hrană hipoalergenică?

Deși există posibile beneficii pentru o dietă hipoalergenică, sunt multe lucruri de luat în considerare. Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă suferă de fapt de o alergie. Iată câteva semne generale pe care să le urmărești:

 • Scărpinat în exces și mâncărime
 • Mătreață, dermatite sau piele și blană foarte grase
 • Infecțiile urechii și urechile care par în mod constant să fie murdare
 • Iritație excesivă și semne de disconfort, în mod normal pe labe sau coadă. Verifică dacă există semne de durere, inclusiv roșeață și cruste.
 • Probleme gastro-intestinale, care duc în mod normal la diaree, vărsături, vânt și balonare.
 • Comportament anormal, incluzând letargie și pierderea interesului pentru alimente, exerciții fizice și lucrurile de care se bucurau înainte.

Dacă credezi că blănosul tău prezintă oricare dintre aceste semne, atunci ar putea fi timpul să vă consultați medicul veterinar despre posibile tratamente și poate o dietă hipoalergenică. Dacă medicul veterinar suspectează o alergie alimentară s-ar putea să vă ceară să vă schimbați complet dieta la una specială pe bază de  proteine hidrolizate – proteinele care au fost descompuse astfel încât sistemul imunitar al blănosului să nu poate detecta niciun component alergenic. Dacă simptomele alergice dispar în dieta hipoalergenică, dar se întorc atunci când revine la mâncarea obișnuită – este destul de clar că blănosul tau are alergie alimentară.

În acel moment, medicul veterinar poate recomanda să mergeți înainte și înapoi între dieta hipoalergenică și diversele alimente cu ingrediente limitate pentru a încerca să aflați ce proteină a fost vinovată în reacția alergică. Aveți răbdare – acest lucru poate dura luni de zile!

#6 Mituri despre hrana hipoalergenică pentru câini și pisici

Există o mulțime de mituri și speculații în jurul hranei hipoalergenice pentru câini, la fel ca în cazul alimentelor umane. De exemplu, în ciuda faptului că atât de multe alergii sunt cauzate de dieta unui blănos, mulți oameni par să creadă că trecerea la o dietă hipoalergenică  va face ca toate aceste probleme să dispară. De fapt, doar 10% din alergiile câinilor sunt îmbunătățite prin trecerea la alimentele hipoalergenice, subliniind cât de important este să te uiți la alți factori.

Mulți oameni au, de asemenea, impresia că alimentele hipoalergenice pentru câini conțin o serie de ingrediente miraculoase care vor transforma blănosul lor sau că este singurul aliment pe care un câine ar trebui să îl mănânce. E important de știut că hrana hipoalergenică nu este necesară pentru ca toți blănoșii să fie fericiți și sănătoși, unii ar putea fi mai fericiți doar cu mese mai convenționale.

#7 Informează-te

Este important să știi că nu există reglementări sau teste pentru a te asigura ca un produs hipoalergenic pentru blănosul tău îndeplinește un set de standarde. Nu există un certificat, sigiliu de aprobare etc. care îți poate demonstra că acel produs este ceea ce se presupune că este. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că trebuie să te informezi, să fii atent/ă la ingrediente și să alegi cu atenție brand-ul de hrană hipoalergenică. Este cuvântul,,hipoalergenic” doar un termen de marketing? Uneori da, uneori nu. La fel ca la noi, alergiile alimentare sunt specifice și individuale pentru blănosul tău. Un câine sau o pisică poate avea alergie la carnea de vită, în timp ce altul poate fi alergic la lactate. Deoarece sunt diferiți, ei pot fi alergici la diferite ingrediente, nu poate exista un aliment care să fie hipoalergenic pentru fiecare blănos. La fel ca în cazul alimentelor specifice rasei, ștanțarea unui aliment cu „hipoalergenic” face alegerea alimentelor mai ușoară, dar nu neapărat corectă.

 

Îți mulţumim că ne citeşti. Ti-a plăcut articolul nostru? Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru alte postări și povești despre codițe fericite.